کمر درد در دوران بارداری به همراه ۲ روش درمان
کمر درد در دوران بارداری نشانه این است که کودک شما رو به رشد می باشد و علت این درد معمولا ناشی از رشد جنین است. کمر درد در این دوران طبیعی است و برای تمام مادران رخ میدهد. هرچند تحمل آن دشوار است..
درد کمر در نیمه دوم بارداری و سه ماهه سوم شدید تر میشود.
علت کمر درد در زنان باردار
کمر درد برای زنان باردار به دلیل رشد جنین و تغییرات بدن در اثر بارداری است. یکی از این تغییرات در محل اتصال ستون فقرات کمری به لگن یا مفصل ساکروایلیاک رخ میدهد. این محل به دلیل افزایش وزن مادر دچار درد خواهد شد.
وزن مادران در این دوران حدود 10 کیلوگرم یا بیشتر افزایش پیدا میکند. ستون فقرات تحمل این افزایش وزن را ندارد و شما درد زیادی را در ناحیه کمر به این دلیل حس خواهید کرد. وزن رحم و جنین باعث فشار بر عروق خونی و اعصاب میگردد و ناحیه لگن و پشت کمر درد میگیرند.
وقتی وضعیت آناتومیک بدن یا Posture changes تغییر میکند، در حقیقت نقطه ثقل بدن تغییر می یابد. شما متوجه این امر نیستید، اما این موضوع باعث کشیدگی کمر و درد در این ناحیه میگردد.
تغییر هورمونی بدن و کمر درد در بارداری
علت دیگر کمر درد در دوران بارداری، تغییرات هورمونی است. جنین نوعی هورمون به نام ریلاکسین تولید میکند که مفاصل لگن و لیگامان های شما را نرم تر میکند. این روند برای تسهیل در فرآیند زایمان می باشدو کاملا طبیعی است. اما موجب درد میشود زیرا ناپایداری ستون فقرات را موجب میگردد.
با بزرگ شدن رحم و رشد جنین صفحات عضلانی موازی که از قفسه سینه به استخوان لگن متصل میشوند، از خط وسط فاصله میگیرند و درد کمر تشدید خواهد شد.
کمر درد در این دوران میتواند به علت استرس نیز باشد. استرس مادر به شکل اسپاسم بروز میکند که برای جلوگیری از بروز این مشکل باید آرامش خود را حفظ کنید و از بروز موارد استرس زا جلوگیری نمائید.
درمان کمر درد در دوران بارداری
یکی از بهترین راه های درمان کمر درد در دوران بارداری این است که ماساژ بگیرید. انجام ماساژ به شرطی که توسط متخصص حرفه ای انجام شود، درد شما را آرام میکند و گردش خون در بدن شما را بهبود خواهد بخشید. همچنین ماهیچه های کمر را شل میکند و اسپاسم را رفع مینماید.
برای تسکین درد کمر میتوانید از کمپرس گرم یا سرد استفاده کنید. گرما یا سرما برای مدت کوتاهی درد شما را از بین میبرد. میتوانید در وان آب گرم قرار بگیرید و یا بطری آب گرم را در پایین کمر خود قرار دهید.
درمان کمر درد در بارداری با طب سوزنی
طب سوزنی برای زنان باردار کاملا بی خطر است و درد لگن و کمر را به خوبی کاهش میدهد. این روش همچنین موجب جلوگیری از تهوع خواهد شد.
به طور کلی طب سوزنی میتواند برخی ناراحتی های دوران بارداری را کاهش دهد.
ورزش و درمان کمر درد مادران باردار
برای التیام درد کمر در دوران بارداری باید ورزش های مناسب این دوران را انجام دهید. یکی از بهترین ورزش ها، انجام تمرینات کششی است. این حرکات انعطاف پذیری در ماهیچه های کمر و ساق پا را بالا میبرد. این تمرینات را باید به آرامی انجام دهید و نگذارید روی مفاصل شما فشار ایجاد شود.
انجام حرکات یوگا نیز میتواند به انعطاف پذیری و تعادل بدن در دوران بارداری کمک کند.
ورزش شنا نیز برای شما مفید است. شنا ماهیچه های شکم و کمر را تقویت میکند و فشار روی رباط ها و مفاصل را کاهش میدهد.
اما همیشه بهترین ورزش برای مادارن بارداری پیاده روی است. پیاده روی فشار کمتری را متوجه بدن شما میکند و به عنوان روال روزانه باید در برنامه شما قرار بگیرد.
پیشگیری از کمر درد در دوران بارداری
کمر درد در دوران بارداری یک مشکل شایع برای مادران است. اما با رعایت برخی نکات و ملاحظات میتوانید از این درد پیشگیری کنید و یا آنرا کنترل نمائید.
توصیه میشود هرگز اجسام سنگین بلند نکنید. برای اینکه جسمی را از روی زمین برداری دولا نشوید. روی پاها بنشینید و پشت خود را صاف نگهدارید.
همچنین هنگام چرخیدن پاهای خود را جابجا کنید و سپس به شما مورد نظر بچرخید. دقت کنید هرگز نباید به ستون فقرات شما فشار وارد شود.
پوشیدن کفش های اسپرت یا بدون پاشنه برای این دوران مناسب تر است.
اگر شاغل هستید، ارتفاع میزتان را طور یتنظیم کنید که برای کار کردن نیاز به خم شدن نداشته باشید. هنگام نشستن باید پشت کمر شما کاملا صاف باشد و به جایی تکیه دهید.
در ماه های پایان بارداری باید به اندازه کافی استراحت داشته باشید و در زمان خواب از تشک های مناسب استفاده کنید. تشک سفت از بروز کمر درد جلوگیری میکند. تشک های خیلی نرم به تنهایی میتواند موجب کمر درد برای افراد شود.
در مقاله باید و نباید های خواب در بارداری در رابط با روش درست خوابیدن مادران صحبت شده است.
چه زمانی برای درمان در کمر در بارداری به پزشک مراجعه کنیم؟
معمولا 50 درصد زنان در دوران بارداری (هفته پنجم تا هفتم) دچار کمر درد میشوند که این مسئله ممکن است ناشی از بیرو زدگی دیسک باشد. اگر شما سابقه دیسک کمر در دوره پیش از بارداری باشید، احتمال بروز مجدد آن در این دوران وجود دارد.
افزایش وزن شما و بزرگ شدن جنین علت این مشکل است و برای رفع آن نیاز به مشاوره پزشک خود دارید.
برای التیام این درد میتوان از روش های درمانی همچون فیزیوتراپی و ورزش استفاده کرد. انتخاب هرکدام از این روش ها به تشخیص پزشک شما بستگی دارد.
سوالات متداول
چگونه از بروز درد سیاتیک و دیسک در دوران باردای جلوگیری کنیم؟
بهترین راه برای جلوگیری از درد کمر، استراحت کافی و دقت در نشستن و برخاستن است. بهتر است به آرامی حرکت کنید و فشاری را روی مهره های کمر وارد نکنید.
آیا مصرف داروهای گیاهی در کاهش کمر درد موثر است؟
مصرف برخی دارو ها تنها به شرط تجویز پزشک ماما مجاز می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید